Zsírral fogyni? Bizony!
Számos kutatás bebizonyította, hogy a tejtermékben, tojásban, húsban, diófélékben, olajbogyóban, avokádóban vagyis a zsírokban gazdag étrend fogyaszt – írja a Ripost.
A lap felhívja a figyelmet, hogy a finomított szénhidrátokat bizony kerülni kell, ám a zsíros ételek fogyasztását még tanácsolják is.
A Ripost összeszedte, mely zsírokat érdemes fogyasztani, ha meg szeretnénk szabadulni néhány kilótól, és mi az, amit kerüljünk.
A listán szerepelnek például a telített zsírsavak, mely diófélében, halban, tejtermékekben és a húsban, sajtban, tejszínben, majonézben találhatók meg. Egyes tanulmányok szerint azonban a telített zsírok nem olyan rosszak, mint korábban hitték, jótékony hatásuk van, fogyaszthatunk belőle diéta alatt – írja a lap.
A többszörösen telítetlen zsírsavak a folyékony zsiradékok, így például a növényi olajok, mint a kukoricacsíraolaj, a napraforgóolaj vagy a dióolaj. A dió, a tökmag, a napraforgómag, a lenmag és a hal, a szója és a kukorica is tele van ezekkel a zsírsavakkal, amelyek csökkentik a rossz koleszterin szintjét. De ezek nincsenek jó hatással a szervezetünkre, mert növelik a betegségek kockázatát.
Az egyszeresen telítetlen zsírsavakat megtaláljuk az olívaolajban, a repceolajban és a mogyoróolajban, mandulában, a pisztáciában, a mogyoróban, a kesudióban, de például a heringben is.
Ezek hatékonyabban csökkentik a koleszterinszintet, emellett a daganatok, illetve az elhízás megelőzésében is segíthetnek – írja a Ripost.
A transzzsírsavak hidrogénezett telítetlen zsírsavak, és margarinban, süteményekben vannak, érdemes velük vigyázni, mivel hízáshoz, inzulinrezisztenciához és gyulladásokhoz vezethetnek.
A Ripost azt tanácsolja, hogy nők napi 71 grammot, férfiak, 93,5 gramm zsírt fogyasszanak, a diétázóknak elég körülbelül 50 gramm. Fontos, hogy kerüljük a finomított szénhidrátokat és a feldolgozott húsokat.
Kövess minket a Facebookon is!