Nem árt, ha tudja, mit is jelent a “spenótos fog” kifejezés.
A spenótos fog az a jelenség, amikor a fogakon furcsa, krétaszerű, csikorgó érzet keletkezik spenótevés után: mindez a levelekben található oxálsavnak köszönhető – írja a Ripost.
A spenótban az oxálsavból sokkal több megtalálható, mint más növénywekben, és azért szükséges, mert hozzá tud “csatlakozni” más ásványi anyagokhoz, ezáltal segíti azok felszívódását – olvasható a lapban, mely arra is kitér, hogy a spenót esetében a kálciumhoz kapcsolódik az oxálsav.
A spenót megrágása során a kálcium hozzákötődik az olxálsavhoz, így kálcium-oxalát kristályok jönnek létre – és ezek teszik csikorgóssá a fogakat.
A lap szerint azonban semmiképp nem érdemes lemondani emiatt a spenótról, hiszen nagyon hasznos étel: magas rost, antioxidáns,vitamin és ásványianyag-tartalma miatt nagyon egészséges.
Egyetlen esetben nem ajánlott a spenót – pontosabban az oxálsav – fogyasztása: amennyiben hajlamosak vagyunk a vesekőre.
Az oldalon megjelenő és olvasható véleményekért és hozzászólásokért a blog semmilyen nemű felelősséget nem vállal.
Kövess minket a Facebookon is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: