A gabona penészgombát is tartalmaz, amely méreganyagokat termel – írja a Ripost.
A Kaposvári Egyetem és más intézmények összefogásával alakult Fusarium Mikotoxinok Kutatócsoportja most azt vizsgálja, milyen mértékben található méreg a kenyérben.
Az úgynevezett mikotoxinokat, vagyis a gabonában található gombák által termelt méreganyagokat 1988-ban fedezték fel. Ezeket az anyagokat nem véletlenül nevezték el rejtett gyilkosoknak: káros hatásuk kimutatható, ám élettani hatásukat még vizsgálni kell.
A Fusarium nevű gomba jól szaporodik nedves, sötét helyen, így például a gabonataktárakban is, és ez termeli a mikotoxinokat.
A lap azt írja, hogy a vizsgálatok akár 2020-ig is eltarthatnak, ugyanakkor aggodalomra egyelőre úgy néz ki, semmi ok: a Nébih azt állítja, folyamatosan ellenőrzik a fusariom gomba mértékét a gabonában, és az eddigi eredmények azt mutatják, hogy nem haladja meg az egészségre veszélytelen mértéket a kenyérben lévő mennyiség.
Ami viszont ijesztően hangzik, az az, hogy pont olyan táplálékokban is fellelhető, amit sokszor egészségesnek hiszünk: teljes kiőrlésű gabonában, müzliben.
Kövess minket a Facebookon is!