Mérgező anyag a kenyérben?

A gabona penészgombát is tartalmaz, amely méreganyagokat termel – írja a Ripost.

 

 

A Kaposvári Egyetem és más intézmények összefogásával alakult Fusarium Mikotoxinok Kutatócsoportja most azt vizsgálja, milyen mértékben található méreg a kenyérben.

Az úgynevezett mikotoxinokat, vagyis a gabonában található gombák által termelt méreganyagokat 1988-ban fedezték fel. Ezeket az anyagokat nem véletlenül nevezték el rejtett gyilkosoknak: káros hatásuk kimutatható, ám élettani hatásukat még vizsgálni kell.

A Fusarium nevű gomba jól szaporodik nedves, sötét helyen, így például a gabonataktárakban is, és ez termeli a mikotoxinokat. 

A lap azt írja, hogy a vizsgálatok akár 2020-ig is eltarthatnak, ugyanakkor aggodalomra egyelőre úgy néz ki, semmi ok: a Nébih azt állítja, folyamatosan ellenőrzik a fusariom gomba mértékét a gabonában, és az eddigi eredmények azt mutatják, hogy nem haladja meg az egészségre veszélytelen mértéket a kenyérben lévő mennyiség.

Ami viszont ijesztően hangzik, az az, hogy pont olyan táplálékokban is fellelhető, amit sokszor egészségesnek hiszünk: teljes kiőrlésű gabonában, müzliben. 

Címkék: , , ,
Az oldalon megjelenő és olvasható véleményekért és hozzászólásokért a blog semmilyen nemű felelősséget nem vállal.  

Kövess minket a Facebookon is

 

Tovább a blogra »